Album týždňa: Roisín Murphy – Take her up to Monto

Album týždňa: Roisín Murphy – Take her up to Monto

Mala všetky predpoklady globálnej superstar, vybrala si ale inú, osobitú, umelecky ambicióznejšiu cestu. Novým albumom potvrdzuje status divy podivnosti, ktorej nechýba charizma a svojské predstavy o hudbe i celkovej prezentácii, hoci hudobná zrozumiteľnosť je miestami na hrane. Našim Albumom týždňa je Take her up to Monto od Roisín Murphy.

“Najlepšia vec, aká sa mi v živote mohla stať, je uvedomenie si, že sa nemusím o nič snažiť. Načo budem kdekomu alebo sebe dokazovať, že viem byť úspešná? Zbaviť sa takejto túžby bolo pre mňa veľmi prínosné,” komentovala pred časom Roisín svoj prerod z popovej hviezdy, ktorú vďaka hitom kapely Moloko poznal skoro celý svet, na predstaviteľku hudobných zvláštností. Veľký podiel na tom, že sa Roisín drží tejto hudobne nepredvídateľnej línie, má Eddie Stevens. Ponúka sa paralela so speváčkou Siou Furler, s ktorou Stevens kedysi hrával v kapele Zero7 – Sia si následne zvolila cestu priamočiarejšieho popu s menami, ktoré ani nechceme vysloviť, kým Roisín si stále ide to svoje čudo.

Muzikantské podivínstva ju priťahovali vždy – jej sólový debut Ruby Blue produkoval Matthew Herbert, ktorý nedávno vydal album zložený výlučne zo zvukov ľudského tela, príchuť bizarnosti má aj EP s coververziami talianskych hitoviek Mi Senti, a nie celkom štandardnou je aj produkcia a pesničkárstvo Eddieho Stevensa na novinke, ktorú label Play It Again Sam vydal pred pár dňami. Nápadov, vychytávok, detailov a hravosti je na platni dosť, celok sem tam nie celkom drží pokope a materiálu by možno prospeli dva tri ďalšie silné nosné motívy. I tak je ale toto presne tá hudba, ktorú chceme v hudobne-politicky korektnom svete, plnom otrockého napĺňania predžutých foriem, počuť.

Pre nás na Slovensku ide hádam ešte o zaujímavejšie počúvanie, ako pre povedzme írskych poslucháčov – chtiac nechtiac porovnávame s tým, čo Eddie Stevens pripravil pre svoju Janu na jej Morušiach. Zjednodušene vieme povedať, že Roisín je o čosi elektronickejšia – a aj vždy bola, a tiež to, že obe speváčky od svojho producenta dostali nápady spravodlivo rozdelené.

Názov Take her up to Monto odkazuje k speváčkinmu pôvodu – Írsku, ide o miestny tradicionál. S folkom sa však na albume veľmi neoperuje, a ak áno, do hry vstupujú aj rozladené analógové synťáky. Občas vzdialene počujeme disco či jazz.

Vzácny úkaz, táto večne experimentujúca Roisín.


Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame